У протистоянні вірусам та застудам важливо не тільки зміцнювати імунітет (харчуванням, загартовуванням та ін.), але й уникати факторів, що послаблюють його. Тому перегляньте своє меню і обмежте в ньому сім головних руйнівників.

Білий хліб

Більшість з тих, хто звик щодня вживати хліб, віддають перевагу саме білим сортам, вважаючи їх універсальними і импонуючими до всіх продуктів. Однак саме такі сорти хліба завдають шкоди організму, зокрема, порушують роботу імунітету. У їх складі містяться компоненти (в тому числі і глютен), які сприяють зниженню рівня Т-лімфоцитів і бета-клітин в організмі. Через це захисні сили починають слабшати. Тому варто замінити білий пшеничний хліб на житній, гречаний, рисовий або такі ж хлібці.

Цукор

Гарячі напої (чай, какао, кава) щодня вживає кожен з нас. І більшість додають в них цукор, причому часто у великих кількостях. Саме цей компонент в чашці навіть корисного напою працює проти імунітету. Так, цукор призводить до руйнування селену в організмі, який потрібен для ефективної роботи його захисних сил. А через надходження в організм цього вуглеводу в високих дозах в крові підвищується рівень цукру, що значно знижує здатність білих кров'яних клітин до боротьби з вірусами і бактеріями. Тому намагайтеся вживати не більше шести чайних ложок цукру в день.

Смажене м'ясо

Відбивні, котлети, біфштекс – страви, що полюбилися багатьом, які присутні на столі чи не щодня. І найчастіше вони готуються на сковороді в рослинному маслі. В результаті за рахунок термічного впливу створюється мікс рослинного і тваринного жирів - трансжир, який завдає шкоди не тільки органам шлунково-кишкового тракту, а й захисним силам організму в цілому. Щоб не травмувати свій організм, вживайте смажене м'ясо і інші тваринні продукти (яйця, сирники, рибу) не частіше одного-двох разів на тиждень. В інший час готуйте продукти на пару, грилі, в духовці, мікрохвильовій печі або відварюйте.

Мюслі

Найшвидший і, здавалося б, корисний сніданок для зайнятих людей - кукурудзяні або вівсяні пластівці, так звані мюслі. Однак незважаючи на здатність налагоджувати травлення за рахунок великої кількості клітковини, цей продукт таки шкодить організму, порушуючи роботу імунітету. У ньому міститься велика кількість крохмалю, який призводить до підвищення кислотності організму. В результаті закислення організм не здатний засвоювати необхідні йому вітаміни.

Морепродукти

Морські делікатеси (кальмари, анчоуси, креветки, восьминіг) стали частими гостями на нашому столі. Ласувати ними, здавалося б, дуже корисно, адже вони вважаються менш калорійними в порівнянні з м'ясом, до того ж містять багато йоду і омега-3 жирних кислот, корисних для ендокринної та серцево-судинної систем. Однак такі продукти також є потужними алергенами (за рахунок свого складу), тому після кожного попадання в організм змушують імунну систему працювати на знос, що врешті-решт може призвести до збою. Щоб уникнути ризиків балуйте себе морепродуктами максимум двічі в тиждень і не більше 150 грамів за раз.

Кава, що підвищує тонус

Кава - часто єдиний порятунок похмурим холодним ранком і протягом дощового тривалого робочого дня. Так, борючись c сонливістю і млявістю, багато хто перевищує денну норму кави в три-чотири рази. Але через таких сподівань на кофеїн ніякі щеплення і імуностимулятори не допоможуть організму протистояти хворобам, адже ця речовина «вимиває» необхідні для належного функціонування імунітету мінерали. Щоб не шкодити самому собі, обмежтеся максимум трьома чашками кави.

Глінтвейн

Це один з найпопулярніших напоїв осені-зими, бо дає змогу швидко зігрітися і одночасно насолодитися смачним коктейлем. Крім того, вважається, що цей напій допомагає позбутися від болю в горлі і вилікувати кашель. Однак багато хто готує глінтвейн неправильно - вино не доводять до кипіння, тим самим роблячи напій шкідливим продуктом. Так, без кип'ятіння з вина не виходить етил, тому глінтвейн, схоже іншими алкогольними напоями, призводить до інтоксикації організму, через що здатність організму боротися із запальними процесами і вірусами знижується. Щоб ваш коктейль дійсно став корисним, закип'ятіть вино і залиште його на маленькому вогні ще на 1-1,5 хвилини.

______________________________________________________________________________________

Галина Купцова, дієтолог
Наталя Гордієнко, терапевт-гастроентеролог

За матеріалами сайту: https://vesti-ukr.com
Катерина Худобець 8 листопада 2017, 09:00